Sanal kutu
Oracle VM VirtualBox (eski Sun VirtualBox , Sun xVM VirtualBox ve Innotek VirtualBox ) ücretsiz ve açık kaynak hypervisor için x86 şu anda geliştirilmekte olan sanal sistem kurulum programıdır. Başlangıçta Innotek tarafından geliştirilen VirtualBox 2008 yılında Sun Microsystems tarafından satın alında ve 2010 yılın dada Oracle Corporation tarafından satın alınarak halen Oracle tarafından desteklenmektedir.
Ne İşe Yarar?
Bilgisayarınızda aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırabilmenizi sağlayan programa sanal makine deniyor. İyi de bunu zaten yapamıyor muyduk? Bilgisayarımızda aynı anda birden fazla işletim sistemi varken, açılışta hangisini başlatacağımızı belirleyebiliyorduk. Ama hayır, biz “aynı anda” çalıştırmaktan bahsediyoruz. Nasıl yani?
Diyelim ki bilgisayarınızda Windows açık ve siz aynı anda ikinci bir işletim sistemine ihtiyaç duyuyorsunuz. Bu durumda aynı anda Mac OS yada Pardus’u kurabilir ve çalıştırabilirsiniz. Yani Windows’a kurulan herhangi bir program gibi tıklayarak sanki bir Office programı açar gibi 2. bir işletim sistemi çalıştırmanıza olanacak sağlar.
Sadece işletim sistemlerini denemek için mi kullanabilirim? Tabiki hayır. Örneğin hazırlamış olduğunuz bir web sitesinin diğer işletim sistemlerinde nasıl çalışacagını nasıl sonuçlar doğuracağını test edebilirsiniz. Yada şüphe duyduğunuz bir virüslü olduğunu düşündüğünüz bir dosyayı burada açabilir ve test edebilirsiniz. Bu durumda ana işletim sisteminde her hangi bir kayba sebep olamadan istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Bahsettiğimiz işleri yapabilen Xen, qemu, Microsoft Virtual PC, VMware gibi farklı yazılımlar da var. VirtualBox, bunlar arasında iyi bir yere sahip. Bunun nedenleri olarak, zengin özelliklerini, yüksek performansını, kullanışlı arayüzünü ve GPLv2 ile dağıtılan bir açık kaynak kodlu sürümünün de olmasını gösterebiliriz. Aynı zamanda ücretli bir sürümü de bulunan VirtualBox, bu sürümde USB kontrolü, uzak masaüstü bağlantısı(RDP) gibi bazı ek avantajlar sunuyor.
VirtualBox’ın, Linux, Mac OS X (Intel işlemci kullanan sürümleri) ve Windows üzerine kurulabilen versiyonları mevcut. Sanal makinelerin kurulduğu işletim sistemlerine ev sahibi sistemler deniyor. VirtualBox, bunun yanında DOS, Windows, Linux, OS/2, OpenBSD, FreeBSD gibi farklı işletim sistemlerini çalıştırabiliyor. Bunlara da misafir işletim sistemleri diyoruz.
Bu teknik olarak nasıl mümkün oluyor?
Farklı yöntemlerle çalışan sanal makine yazılımları mevcut. Ama biz VirtualBox’tan bahsettiğimize göre diğerlerini boşverip bunun nasıl çalıştığına bakalım. VirtualBox, bilgisayarınızın donanımını farklı işletim sistemleri arasında paylaştırır. Yani işlemcinizi, belleğinizi, sabit diskinizi normalde tek bir işletim sistemi kullanacakken bu sayede birden fazla işletim sistemi kullanabilir. Misafir işletim sistemleri böylece “sanal” bir makinede çalıştıklarını fark etmeden, gerçek bir donanım üzerinde çalışıyormuş gibi işlem yaparlar.
Normalde işletim sistemleri, işlemciye belli komutlar gönderir. VirtualBox, bu komutları direk işlemciye yollamak yerine kendi kontrol eder. Eğer işlemcinin direk uygulaması için uygun bir komutsa olabilecek en hızlı şekilde bu işlemi işlemcide gerçekleştirir. Buraya kadar her şey basitmiş gibi gözüküyor. Bu sanal makineler basit programlarmış! Ancak misafir işletim sisteminin gönderdiği her komut, direk uygulamak için uygun olmuyor. Ya sanal işletim sistemimiz sabit diske erişmek isterse? Aslında sanal sabit diske erişmek yerine direk donanıma erişmesine engel olmalıyız! İşte VirtualBox bu noktada devreye giriyor ve ev sahibi işletim sistemini etkileyebilecek komutları kendisi değerlendirip ve uyguluyor. Oluşabilecek hatalara karşı da “dynamic recompiler”, “code scanning”, “patching” gibi gelişmiş teknikler kullanıyor.
VirtualBox, misafir işletim sistemini kandırarak kendini şöyle bir donanımda çalışıyormuş gibi gösteriyor:
- 256 MB’lık standart bir VESA ekran kartı
- Intel ICH AC’97 ses kartı
- Yapılandırılabilir Ağ kartı
Bunların yanında VirtualBox, CD-ROM, Floppy gibi araçlarınızı misafir işletim sistemine bağlayabilmenize olanak sağlıyor. Sabit diskinizde .vdi uzantılı dosyalar oluşturan program, sanal disk görüntüleri (Virtual Disk Images) denen bu dosyaları, misafir işletim sistemine sabit disk olarak gösteriyor. Böylece bilgisayarınızda 10GB’lık bir dosya oluşturarak, 10GB’lık bir sabit diskiniz varmış gibi üzerine farklı işletim sistemleri kurabiliyorsunuz.(Bu alanı isteğiniz gibi değiştirebilirsiniz.)
Peki oyun oynayabilir miyiz?
Kısmen evet. güncel oyunlar için 256 mb ekran kartı yetersizdir. Bu nedenle ufak oyunları yada Online Oyunları( ben bunun için kullanıyorum) oynayabilirsiniz.
Not: Yıllarca online oyunlardaki en büyük sorun 2. yada 3. hesapları açmak ya birden farla bilgisayarınızın olması gerekir yada oturun geçişleri ile yapmanız gerekir. Oturum geçişlerinde de en büyük sorun diğer oturuma geçerken oyundan düşmeniz olacaktır. VirtualBox bu sorunlar için biçilmiş bir kaftandır.
Ekran kartı belleği nasıl 256 mb olur ?
Birçok sanal makina programında max ekran kartı 128 mb sınırında kalmıştır. VirtualBoxda da durum aynı max 128 mb olarak ayarlanıyor ancak burada sistemin atladığı bir durum var ve bu bize avantaj olarak dönüyor. Ekran ayarlarının içinde 128bm ayarlayabiliriz direk yalnız ekran adedi seçiminde 8 ekrana getirdiğiniz de bu sınır 256bm kadar çıkıyor. Şöyle bir yol denedim ve sonuç aldım. Öncelikle ekran adedi sayısını 8’e çıkarttım ve 256bm sınırında kaydettim. Daha sonra tekrar ekran adedini 1’e düşürdüm. ve tekrar kaydettim. Bu durumda ekran kartını 128 mb olan sınırını 256bm çıkarmış oldum.
Oracle VM VirtualBox üzerine Windows 7 işletim sistemi kurulumu
Nasıl Kurulur?
Öncelikle kuracağınız sisteme uygun sürümü indirmemiz gerekiyor. Sistemden kastım kullandıgınız işletim sisteminin türü. Örneğin Windows içinmi Mac OS için mi? Aşagıdaki linten indirebilirsiniz.
Oracle Database kurulumunu sanal makine üzerinde kuracağımız işletim sisteminde gerçekleştireceğiz. Bu yüzden öncelikle Oracle VM VirtualBox programı üzerine Windows 7 32bit işletim sistemi kurarak başlıyalım. Linux işletim sistemine nazaran Windows kurulumu daha basittir. Oracle Database kurulumu da Windows işletim sistemleri üzerinde daha kolaydır. Şimdi adım adım sanal işletim sistemimizi oluşturalım.
1) Öncelikle bilgisayarımıza Oracle VM VirtualBox porgramını indirelim ve kuralım. Bunun için Oracle’nin kendi sitesinden faydalanıyoruz.
http://www.oracle.com/technetwork/server-storage/virtualbox/downloads/index.html
VirtualBox Extension Pack 5.1.12
Windows için olan paketi indirip kurun bu size usb leri daha iyi kullanmanızı sağlar.
http://www.downloadcrew.com/article/20279-virtualbox_extension_pack
VirtualBox Kurulumu // Resimli Anlatım
İndirdiğiniz VirtualBox setup dosyasını çalıştırın.
“Next >” butonuna tıklayarak devam edin.
Yukarıda kurulmasını istediğiniz bileşenleri ve kurulum yerini seçebilirsiniz. “Next >” butonuna tıklayarak devam edin.
Yukarıda masaüstüne ve başlat çubuğuna kısayol oluşturmak isteyip istemediğimizi soruyor. “Next >” butonuna tıklayarak devam edin.
Yukarıda network ağımızın yani internetin kopabileceğini çevrimdışı kalabileğini söylüyor. “Yes” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Yukarıda kurulumun başlaması için son adım. “Install” butonuna tıklayarak kurulumu başlatıyoruz ve tamamlanmasını bekliyoruz.
Kurulum devam ediyor ve dosyalar kopyalanıyor.
Kurulum tamamlandı ve masaüstüne “Oracle VM VirtualBox” simgemiz geldi. “Finish” butonuna tıklayarak kurulumu tamamlıyoruz ve program otomatik açılıyor. Aşağıdaki gördüğünüz windows7 sürümündeki şuan kullandığım VirtualBox ve oluşturduğum Sanal Makineleri görüyorsunuz. Sanal bir “XP” ve “Backtrack5 R3”.
2) Programımızı başarılı bir şekilde kurduktan sonra açıyoruz ve karşımıza programın arayüzü çıkıyor. İlk olarak resimdeki gibi Machine > New kısmından yeni bir sanal makine oluşturmaya başlıyoruz.
peki sanal makineye virüs bulaşırsa ana makineye bulaşmaması için ana makineyle sanal makine arası ağ bağlantısını kaldırmak gerekiyormuş sanırım biyerde okumuştum onu nasıl yapıyoruz
ve ana makinenin ramini paylaştırınca ana makinenin kullanacağı ram azalıyor mu
1. Sanal makineye bulaşan virüsler aktarım iç içe aktarım yada tek yönlü aktarım engelli ise bulaşamaz. Ağ yapısı etkilemiyor. Denedim sorun olmadı.
2. Ana makinenin ram ından paylaşıyorsun örneğin 8gb ram var ve sen 2 gb ram paylaştın bu durumda 2 gb ram ana makinada kullanılıyor olarak görünür.